Bra tips & råd för ägare till BÅT
Här har vi sammanställt goda råd och tips till dig/er som har båt. Ibland kan det vara en hektisk tid när en båt ska tas upp och göras iordning för vinterförvaring. Nedanför finns en informativ checklista, som underlättar att komma ihåg det viktiga.
Alla dessa råd kan hjälpa dig/er att skydda och vårda, samt att undvika problem som kan bli tidskrävande och kostsamma. Se till att vara utrustad med de rätta och smidiga produkterna för skötseln. Vid frågor, tala med vår kunniga personal. Det handlar om att bevara funktionaliteten, komforten och prestandan – om säkerhet och trygghet – om att öka livslängden och möjligheterna till fantastiska upplevelser.
Checklista BÅT
inför upptagning och vinterförvaring
Listan nedanför innehåller generella tips och råd.
Den kan användas för både större och mindre båt (kabin eller öppen), med inom- eller utombordare – samt med eller utan färskvatten, toalett, köksutrustning, etc.
SERVICE: Se till att boka och genomföra service samt eventuella verkstadsarbeten på hösten, efter upptagningen av båten. Det innebär att du/ni slipper långa kötider på våren, när verkstäder har många monterings- och leveransuppdrag. Då är det bara att sjösätta, precis när det passar, på våren eller försommaren. |
- BRÄNSLETANK:
Tillsätt bränslestabilisering innan du/ni ska köra den sista båtturen före upptagning (medlet tillåts cirkulera). Detta är speciellt viktigt för förgasarmotorer.
- TVÄTTA SKROVET DIREKT:
Tvätta av båten omgående efter upptagningen. Det är betydligt lättare att tvätta skrovet innan beväxningen har hunnit torka fast.
- UTOMBORDSMOTOR:
Om båten står utomhus eller i kallförråd, lämna alltid båtmotorn i nedfällt läge. Annars är det risk för att växelhuset fryser sönder.
- INOMBORDSMOTOR:
Kontrollera glykolens köldfaktor och glykolnivån i motorns färskvattenkylning.
- BATTERI:
Ladda batteriet/erna fullt. Koppla loss minuspolen (den svarta). Alternativt, montera loss och förvara batteriet/erna inomhus. Om tillgång till 230 V uttag finns, rekommenderas att du/ni kopplar in en CTEK underhållsladdare. Anpassa laddningen enligt kapacitet och batterityp: Bly/syra, AGM, GEL eller Lithium. Tänk på att Lithium-batterier inte ska laddas i minusgrader. Se även:Checklista batteri >>
- KÖK:
Töm båten på all mat, även torrvaror, för att undvika gnagare och insekter/skadedjur. Lämna det rengjorda och avstängda kylskåpet i vädringsläge. Om inte vädringsläge finns på kylskåpsdörren, kläm fast en tidning eller hushållssvamp.
- VATTEN OCH SANITET:
1) Töm färskvattnet – sug ur ledningarna vid vattenpumpen – för att undvika frysskador (sprickor i slangar och behållare) samt tillväxt av mikroorganismer.
2) Spola i toaletten tills vattnet slutar rinna, för att slippa frysskador (kvarliggande vatten i slangar).
3) Töm toaletten och/eller septiktanken. Rengör gärna med septiktanksrengöring.
4) Töm varmvattenberedare och lämna kranen i öppet läge.
5) Ställ alla vattenkranar i öppet läge, mitt emellan varmt och kallt.
6) Lägg ned den tömda duschslangen (duschmunstycket) på golvet.
- GASOL:
Om gasol används, se till att gasolflaskans kran är stängd. Skruva loss gasolflaskan från anslutningen. Vid behov, plocka ut denna ur båten för att undvika brandrisk.
- FÖRVARING:
Vid förvaring utomhus under presenning: Plocka gärna in kapell och dynor i varmförvaring.
Avfuktning: Fukt och kondens är som värst omkring 0 °C. Kondens bildas vid ca. +10 °C och svalare, både utomhus och i kallförråd inomhus. Ställ in en ”torrboll” (fuktslukare) i båtens kabin, för att undvika fukt och mögel i dynor, på inredning, m.m. Välj "torrbolls"-produkten i förhållande till utrymmets storlek, förvaringssätt och tidsperiod – läs instruktionen/fråga butikspersonalen.